Residential Facelift in Wye

Phase one of our residential single storey extension in Wye has been completed!

The extension is to provide the young family with a new enhanced main entrance which incorporates smart storage features and, at a later stage, to transform the living area into an open, inviting space which will act as the ideal place to entertain family and friends. In order to meet the clients’ needs, we aimed to deliver a light, welcoming and airy contemporary house, which would feature a more efficient use of the space. The first stage included extending the access area while providing an adequate space for welcoming guests and storing the prams.

Our process started with the removal of superfluous elements and simplifying the tired and dreary material palette in order to strengthen the architectural presence of the house. It was a clear case of compare and contrast in which more can be achieved through less. This allowed us to reshape the front façade using clean, modern lines to paint a picture that is contemporary, yet traditional and mindful of the surroundings. The sensible blend of conventional materials such as brick, oak panels, natural slate tiles, and large glazed areas also contributed to this effect, while the landscaping elements and the new drive compliment the overall image and the modern architectural feel.

This holistic and practical approach also included increasing the thermal efficiency of the property by installing additional insulation to the upper floor, stripping the roof and re-insulating it, and utilising a completely new heating system.

© 2018 Matthew Kettle - Graceyard Design - Unit 11 - Brunswick Industrial Centre - Brunswick Road - Ashford - Kent - TN23 1ED

Architecture, Design and build in Kent, Sussex, Surrey, Tonbridge, London